Projekty architektoniczne - Projekt Biblioteki w Świeciu
Projekt użyteczności publicznej - Biblioteka w Świeciu

Biblioteka w Świeciu

Nadrzędnym założeniem projektowym było stworzenie miejsca, które stanie się silnym i wyraźnym elementem, spajającym otaczającą przestrzeń, zlokalizowaną w pobliżu parku miejskiego. Projektowana bryła ma za zadanie akcentować narożną działkę, na której powstanie obiekt, szanując jednocześnie zastany kontekst. Powściągliwość i prostota rozwiązań formalnych ma odzwierciedlać jasność i przejrzystość funkcji, a lekka bryła zwracać uwagę na elastyczność rozwiązań przestrzennych wewnątrz budynku. Całość założenia opiera się na podkreśleniu kontynuacji pierzei ulicy, będącej jednocześnie granicą parku. Elementami rozbijającymi prostokątny schemat założenia są  wycofania w bryle tam, gdzie przechodzi widokowa oś kompozycyjna skrzyżowania z ulic Słowackiego i Sienkiewicza, oraz w miejscu otwarcia na tereny zielone. Funkcja wewnątrz obiektu została podzielona na trzy bloki: księgozbiory, komunikację i administrację.

Inwestor: Gmina Świecie
Lokalizacja: Świecie
Projekt: Neostudio Architekci
Autorzy: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski, Agata Dziemiańczyk, Bartosz Wojciechowski, Mirosław Wojcieszak, Żuliana
Projekt: 2013

Projekt użyteczności publicznej - Biblioteka w Świeciu
Projekt użyteczności publicznej - Biblioteka w Świeciu
Projekt użyteczności publicznej - Biblioteka w Świeciu
icon-facebook-neostudio

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. .

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.

X