Biblioteka Uniwersytetu Przyrodniczego

Istniejący budynek Biblioteki Uniwersyteckiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu jest czterdziestoletnim obiektem usytuowanym w sercu kampusu uniwersyteckiego. Budynek może pomieścić ograniczony wolumen zbiorów oraz nie zapewnia już odpowiednich warunków użytkowych jego użytkownikom i pracownikom. Jego niewielka wysokość, częściowe ukrycie za skarpą od wschodu i północy, horyzontalny charakter oraz otaczający go, mocno zadrzewiony park, czynią z niego obiekt o niewielkiej ekspozycji, nieadekwatnej do rangi uczelni i znaczenia biblioteki w życiu studentów. Wszystkie te cechy sprawiły, że Uniwersytet postanowił rozbudować swoją bibliotekę, przekształcając ją w odpowiadający współczesnym standardom, komfortowy i przyjazny użytkownikom obiekt uczelniany.
Obiekt został przeprojektowany w sposób maksymalnie wykorzystujący walory jego istniejącej struktury, tak aby poza właściwościami użytkowymi pozwalał też na zaakcentowanie jego roli w życiu kampusu i miasta. Priorytetem projektu było też możliwie nieinwazyjne zwiększanie rozmiarów bryły budynku, pomimo obszernego programu rozbudowy i nadbudowy. Zadanie powiększenia dostępnej ilości woluminów zrealizowano przez zaprojektowanie rozbudowy budynku od jego południowej strony na całej wysokości istniejącej bryły oraz nadbudowę rozbudowanego już obiektu o jedną kondygnację. Rozbudowę budynku na południe zaprojektowano jako kontynuację istniejącej typologii wraz ze schematem podziałów elewacji, jej faktur i kolorystyki. Nadbudowa natomiast jest przewidziana jako kubatura nowa i kontrastowa do zastanej sytuacji przestrzennej, lekka konstrukcyjnie dla zapobiegania nadmiernemu obciążeniu fundamentów. Będzie umożliwiała zenitalne doświetlenie bardzo szerokiego (24 metry) budynku zrealizowane w ekonomiczny sposób, poprzez zastosowanie przeszkleń ustawionych pod stosunkowo dużym kątem. Ilość światła doprowadzonego poprzez świetliki umożliwia doświetlenie zarówno czytelni na najwyższej kondygnacji, jak i położonej na I piętrze wypożyczalni wraz z otwartymi księgozbiorami.
Realizacja inwestycji umożliwia zwiększenie obecnego księgozbioru z niecałych 600 000 woluminów do liczby 922 820 woluminów we wszystkich pomieszczeniach. Ponadto funkcje istniejące uzupełniono o program zawierający hol wystawienniczy, bufet oraz przestrzenie relaksu i integracji studentów. Całość uzupełniono o pojemne magazyny w kondygnacji przyziemia, zaprojektowano od nowa Odział Gromadzenia i Opracowania Zbiorów, wiążąc go z istniejącymi garażami dla samochodów dostarczających zbiory. Na parterze przeprojektowano strefę wejściową do budynku, umiejscawiając przy wejściu punkt informacyjny, księgarnię, strefę relaksu i integracji studentów oraz hol wystawienniczy z możliwością wyjścia na park wystawienniczy na tarasie wschodnim. Zaprojektowano także bufet na 48 osób z niezależnym wejściem i strefą dostaw oraz wyjściem na ogród. Pojawił się również magazyn od strony południowej, zmieniona została natomiast aranżacja szatni i administracji.
Na kondygnacji I piętra przeprojektowany układ pomieszczeń zawiera magazyn od południa oraz strefę wykładową z zapleczem i część administracyjną dyrektora biblioteki od północy. Część środkową zajmuje wypożyczalnia z otwartym księgozbiorem, która jest połączona z kondygnacją wyżej poprzez otwór w stropie umożliwiający doświetlenie strefy wypożyczalni oraz wolnostojącą, otwartą klatkę schodową na planie okręgu. II piętro to otwarta przestrzeń czytelni z księgozbiorem z towarzyszącymi jej funkcjami dodatkowymi, takimi jak pomieszczenia nauki cichej, grupowej i indywidualnej. Od południa zlokalizowano magazyn w części rozbudowanej, a także pomieszczenia techniczne wentylatorowni.
Całość obiektu uzupełniono dodatkową, wydzieloną pożarowo klatką schodową, natomiast klatkę północną przebudowano, umożliwiając pełnienie przez nią funkcji ewakuacyjnej. Zaprojektowano też nowe sanitariaty na każdej kondygnacji, windy towarowo-osobowe, szachty instalacyjne, pomieszczenia gospodarcze i techniczne.

Biblioteka Uniwersytecka Uniwersytetu Przyrodniczego
Poznań, Polska, ul. Witosa 45
Projekt budynku pierwotnego: Lech Sternal, Witold Milewski, Zygmunt Skupniewicz
Architekci: Neostudio Architekci
Autorzy: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski
Współpraca autorska: Adrianna Fiącek, Weronika Kurdziałek, Tomasz Sołtysiak, Bartosz Wojciechowski
Wnętrza: Neostudio Architekci
Konstrukcja: Bud-ekspert
Klient: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

UP Library - Project - Neostudio Architekci 3
UP Library - Project - Neostudio Architekci 4
UP Library - Project - Neostudio Architekci 5
UP Library - Project - Neostudio Architekci 6
UP Library - Project - Neostudio Architekci 7
UP Library - Project - Neostudio Architekci 8
UP Library - Project - Neostudio Architekci 9
UP Library - Project - Neostudio Architekci 10
UP Library - Project - Neostudio Architekci 11
UP Library - Project - Neostudio Architekci 12
icon-facebook-neostudio

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. .

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.

X